Про робочу зустріч з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлено насильство

05.04.2023

04 квітня 2023 року відбулася робоча зустріч за ініціативи Сабкластеру з питань ГЗН із залученням керівництва Департаменту соціального захисту населення Запорізької ОВА.

Діяльність Сабкластеру спрямована на забезпечення системної координації, надання технічної та адвокаційної підтримки державі, укріплення наявних можливостей центральних органів виконавчої влади, місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, міжнародних  організацій (зокрема агенцій ООН) та інших зацікавлених суб’єктів у сфері реагування на ГЗН.

Серед основних завдань  Сабкластеру з питань ГНЗ:

  •  залучення ключових гуманітарних партнерів до протидії та запобігання ГНЗ;
  • налагодження співпраці між партнерами шляхом створення /підтримки координаційних механізмів різних рівнів, підвищення чутливості фахівців загальних служб підтримки до потреб ГНЗ;
  • інтеграція міжнародних стандартів реагування на ГНЗ у надзвичайних ситуаціях, протидії сексуальної експлуатації та нарузі, відповідальності перед отримувачами допомоги у діяльності гуманітарних партнерів.

Під час виступу директорка Департаменту Марина Нотанова наголосила, що станом на 01.04.2023 у Запорізькій області діють: 1 центр соціально-психологічної допомоги для постраждалих від домашнього насильства при Запорізькому міському центрі соціальних служб, 16 мобільних груп соціально-психологічної допомоги для постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі та 1 служба екстреної психологічної допомоги (телефон довіри) Запорізького міського центу соціальних служб (0675151584, 0735151584, 0663131584). Разом з тим, в області вживаються відповідні заходи щодо надання допомоги постраждалому населенню.

 У заході взяли участь представники районних військових адміністрацій Запорізької області, територіальних громад, центри соціальних служб усіх рівнів, агенцій ООН, міжнародних, громадських та благодійних організацій.

Під час зустрічі розглянули і обговорювали тему про попередження насильства щодо жінок і дівчат, надання необхідної допомоги постраждалим від ГЗН, в тому числі пов’язаного з війною, а також координацією гуманітарної діяльності у сфері запобігання і протидії ГЗН. Також відбулася презентація спеціалізованої служби підтримки постраждалих осіб.   

Семінар пройшов конструктивно, його учасники отримали цікаву і корисну інформацію щодо шляхів забезпечення якісних послуг постраждалим від насильства та формування у суспільстві відповідної реакції на його прояви, а також відповіді фахівців на питання, обумовлені тематикою заходу та ті, що виникли під час проведення заходу.