Звіт про роботу координаційної ради громадських об’єднань та організацій по роботі з громадянами, які потребують соціальної підтримки за 2020рік.

Звіт

про роботу координаційної ради громадських об’єднань та організацій по роботі з громадянами, які потребують соціальної підтримки за 2020рік.

          Станом на 01 січня 2021 року до складу координаційної ради громадських об’єднань та організацій по роботі з громадянами, які потребують соціальної підтримки (далі – координаційна рада) входить 31 громадська та благодійна організації, що об’єднують громадян, які потребують соціальної підтримки та допомоги.

          Координаційна рада організовує і проводить роботу з громадськими організаціями відповідно до плану роботи, який затверджується рішеннями президії координаційної ради. План роботи на 2020 рік було затверджено 12 лютого 2020 року.

Громадські організації, які входять до складу координаційної ради, об’єднують громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, дітей з особливими потребами та їх батьків, тобто  тих, хто входить до групи підвищеного ризику. У зв’язку з посиленням карантинних заходів, щодо запобігання епідемії COVID – 19 загальні  заходи, заплановані на 2020 рік не проводились.

У звітному періоді певна робота з громадськими організаціями проводились у телефонному режимі, шляхом надсилання електронних та поштових листів, розміщенням інформації на сайті Департаменту соціального захисту населення.

У лютому 2020 року серед громадських організацій, які входять до координаційної ради, була поширена інформація про проведення практичного семінару – тренінгу «Європейська інтеграція: роль та можливості інститутів громадянського суспільства». Участь у семінарі взяла голова обласної організації ветеранів України Матвєєва В.І.

Представники громадської організації «Запорізьке обласне об’єднання сімей загиблих воїнів АТО «Родина козацької звитяги»  та співголова президії координаційної ради Лосєва І.В. взяли участь  у покладанні квітів до Дня вшанування пам’яті загиблих у Дебальцевській операції.

 Представники обласної громадської організації ветеранів України  та обласного конгресу осіб з інвалідністю взяли участь в урочистостях, присвячених Міжнародному жіночому дню.

Протягом 2019-2020 років співголова президії координаційної ради Лосєва І.В., представники громадських організацій Семенова Т.Г. та            Ревуцька Г.В. були членами конкурсної комісії з розгляду конкурсних пропозицій та результатів моніторингу стану виконання (реалізації) проєктів, розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка у 2019 році. У березні 2020 року відбулося засідання конкурсної комісії, на якому було розглянуто підсумковий висновок Департаменту соціального захисту населення та підсумковий звіт громадської організації «Центр «Побратим» щодо виконання проєкту «Соціальна адаптація та психологічна адаптація учасників бойових дій, членів їх сімей, осіб з інвалідністю в наслідок війни та членів сімей загиблих».

До відома громадських організацій на сайті Департаменту соціального захисту населення у липні 2020 року була розміщена інформація про можливість інститутів громадянського суспільства бути надавачами соціальних послуг недержавного сектору у разі їх відповідності критеріям, затвердженим постановою КМУ від 03.03.2020 № 185 та розміщено для ознайомлення перелік та зміст підзаконних актів з реалізації Закону України «Про соціальні послуги».

Проведено декілька робочих зустрічей з активом обласної організації ветеранів України та відвідування Ради організації з обговорення проєкту Закону України «Про ветеранів та членів їх сімей» та з питання проведення у 2020 році щорічного обласного благодійного телемарафону «Пам'ять».

Проаналізовано та підготовлено інформаційну довідку щодо проведення щорічного благодійного телевізійного марафону «Пам'ять», надходження та розподілу благодійних коштів, починаючи з 2017 року.

Розглянуто звернення та підготовлено проєкт відповіді керівнику громадської організації «Захист прав ветеранів – дітей війни» щодо надання фінансової підтримки за рахунок обласного бюджету.

Надано інформаційну допомогу громадській організації «Запорізьке обласне об’єднання сімей загиблих ветеранів АТО «Родина козацької звитяги» щодо участі ветеранів та родин загиблих захисників України у «Ході ветеранів» 24.08.2020 у м. Києв. Також підготовлено проєкт відповіді на звернення керівника організації щодо внесення змін до цільової програми «Назустріч людям» стосовно надання фінансової підтримки за рахунок коштів обласного бюджету.

Представники громадських організацій, які мають право на отримання фінансової підтримки за рахунок коштів обласного бюджету, залучалися до розробки Порядку надання фінансової підтримки громадським організаціям ветеранів і осіб з інвалідністю, який затверджено рішенням обласної ради від 06.08.2020 № 37.

Представники громадських організацій, які входять до складу координаційної ради залучались до підготовки проєкту Стратегії розвитку соціальної політики, підготовки інформації на виконання Плану розвитку громадянського суспільства та підготовки узагальненої інформації на виконання розпорядження голови ОДА від 22.12.2018 № 692.

У звітному періоді були розглянуті клопотання громадської організації «Бердянська регіональна асоціація осіб з інвалідністю» щодо нагородження заступника голови організації Вержиковського В.П. та громадської організації «Хортицька районна організація ветеранів України» щодо нагородження голови організації Скороход С.І., за результатами розгляду надані відповідні пропозиції.

200 дітей із сімей учасників бойових дій в АТО/ООС, загиблих військовослужбовців в зоні АТО/ООС, дітей з особливими фізичними вадами, дітей з інвалідністю та інших соціально – незахищених категорій переглянули 19 грудня у Запорізькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В.Г. Магара благодійну виставу «Морозко».

З метою надання інформаційної та методичної допомоги були відвідані громадські організації «Запорізьке обласне об’єднання батьків дітей з інвалідністю з дитинства, осіб з інвалідністю» та Запорізьке обласне об’єднання «Ветерани Запоріжжя за Україну».

 

 

 

Співголова президії

координаційної ради                                                      Ірина ЛОСЄВА