Звернення директора Департаменту соціального захисту населення Світлани Абдурахманової з нагоди Міжнародного дня осіб з інвалідністю та Міжнародного дня волонтера

03.12.2020

Шановні жителі Запорізької області!

 

В Україні щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день осіб з інвалідністю та 5 грудня Міжнародний день волонтера.

Сьогодні перед органами влади, громадськими організаціями осіб з інвалідністю і українським суспільством стоять надзвичайно важливі завдання щодо більш ефективної адаптації людей з інвалідністю до суспільного життя та усунення бар’єрів, які стоять на цьому шляху.

Перш за все йдеться про забезпечення доступу людей з обмеженими можливостями до громадських місць, закладів освіти, охорони здоров’я, про забезпечення робочими місцями, створення для них рівних можливостей з іншими громадянами.

В області, одночасно з державними програмами, для забезпечення потреб цієї категорії громадян діє Цільова програма соціальної підтримки населення Запорізької області «Назустріч людям» на 2020–2024 роки, заходи якої  спрямовані на забезпечення прав і задоволення потреб осіб з інвалідністю на рівні з іншими громадянами, поліпшення умов їх життєдіяльності.

В області діють два обласних центри комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю.

У поточному році санаторно-курортне лікування отримали понад 700 осіб з інвалідністю.

Для надання соціальних послуг та соціальної підтримки особам з інвалідністю в області діють 10 комунальних установ системи соціального захисту для дітей та осіб з інвалідністю, 16 територіальних центрів соціального обслуговування, 20 центрів надання соціальних послуг. У цих закладах та установах послуги отримують близько 32 тисяч громадян.

Хочу подякувати інституціям, які намагаються полегшити життя людям з обмеженими можливостями. Це громадські об’єднання і організації, які об’єднують таких людей і надають їм всебічну допомогу.

Значну допомогу у вирішенні проблем осіб з інвалідністю надають волонтери.

Волонтерський рух визнано як один із ефективних напрямків соціального захисту, життєзабезпечення людей літнього віку, людей з вадами здоров’я, одиноких.

В області до волонтерського руху залучено більше 12 тисяч волонтерів пенсійного віку, осіб з інвалідністю, волонтерів-організаторів, шкільна та студентська молодь. Вони опікуються понад  40 тисячами осіб, які потребують допомоги і підтримки та є надійними помічниками соціальних служб області.

В умовах пандемії COVID-19 та запровадженого карантину, громадські та волонтерські організації долучилися до надання домопоги особам з інвалідністю, особам похилого віку та іншим малозахищеним верствам населення щодо отримання ними пенсій та допомоги. Завдяки цьому допомогу отримали понад 60 тис. мешканців Запорізького краю.

Обласна державна адміністрація, Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації зробить усе можливе для того, щоб громадяни, які мають певні проблеми зі здоров’ям, могли відчувати себе повноцінними членами  суспільства, зробити свій внесок у розвиток української економіки для підвищення добробуту нашої держави.

Дозвольте, побажати щастя вам і вашим родинам, здоров’я, натхнення та здійснення усіх задумів, миру та благополуччя, достатку та добробуту .