Відбулося засідання спеціальної обласної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників

23.03.2023

Відбулося засідання спеціальної обласної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників

 

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Віталія Сиволапа 23 березня 2023 року відбулося засідання спеціальної обласної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників, де розглядалося питання соціального захисту працівників підприємств у військовий час.

У заході взяли участь: в.о. голови Запорізької обласної ради професійних спілок Тамара Белескова, перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Павло Науменко, заступник директора обласного центру зайнятості Тетяна Кошечко, заступник Запорізького міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Андрій П’ятницький, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Марина Нотанова та інші представники структурних підрозділів облдержадміністрації тощо.

Під час засідання було зазначено, що на ринку праці області продовжують спостерігатися негативні тенденції, які обумовлені збройною агресією з боку російських військ, руйнуванням виробничих приміщень внаслідок ракетних обстрілів та окупацією значної частини території області. У зв’язку із цим, значна кількість підприємств змушена працювати не на повну потужність, а деякі підприємства взагалі повністю припинили виробництво. Також серед основних проблемних питань промислових підприємств області є дефіцит сировини, втрата основних ринків збуту продукції у зв’язку з логістичними проблемами, недостатня кількість кваліфікованих кадрів через мобілізацію.

Так, за інформацією Запорізької районної військової адміністрацій станом на 01.03.2023 у простої (виплата 60 відсотків заробітної плати та менше) перебувало понад 5,2 тис. працівників, або 8,8 % від загальної кількості працівників на підприємствах цього району. З 3,5 тис. працівників призупинено дію трудового договору відповідно до ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

У зв’язку з бойовими діями майже 22 тис. осіб надано відпустки без збереження заробітної плати, 404 особам - відпустки з частковою оплатою.

Внаслідок збройної агресії російської федерації проти України станом на 01.03.2023 звільнено 8,2 тис. працівників, прийнято 5,2 тис. працівників.

З метою запобігання масовому вивільненню працівників в області службою зайнятості проводиться робота щодо виплати допомоги по частковому безробіттю.

Так за інформацією Запорізького обласного центру зайнятості  таку допомогу по частковому безробіттю отримує ПрАТ «Запорізький абразивний комбінат» для 980 працівників цього підприємства, та ПрАТ «Дніпроспецсталь» для 2375 найманих працівників.

Крім цього з метою соціального захисту безробітних та сприяння їх працевлаштуванню в період воєнного стану в області діє розпорядження голови облдержадміністрації від 17.11.2022 № 518 «Про організацію суспільно корисних робіт».

Так, з листопада 2022 року по 23 березня 2023 року до цих робіт залучено 318 безробітних. Відповідні роботи запроваджені на територіях Вільнянської міської громади, Біленьківської, Михайло-Лукашівської, Петро-Михайлівської, Широківської сільських громад, а також Новомиколаївської та Тернуватської селищних громад.

За результатами засідання прийнято низку рішень, спрямованих на пошук шляхів щодо надання допомоги підприємствам з метою збереження робочих місць та заробітної плати працівників.