Відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати

25.11.2021

Відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати

 

Під головуванням голови облдержадміністрації Олександра Старуха 25 листопада 2021 року проведено засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати, на якому розглядалися питання:

1. Про організацію роботи щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах області.

2. Про проведену роботу щодо легалізації заробітної плати на територіях області у 2021 році.

У засіданні взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, зацікавлених територіальних органів центральних органів виконавчої влади в Запорізькій області, організацій роботодавців і профспілок, керівники районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, а також керівники підприємств-боржників із заробітної плати.

За даними органів статистики заборгованість із заробітної плати на підприємствах області у жовтні 2021 року зросла на 16,4 млн грн або на 19,7 %, і на 01.11.2021 склала 99,5 млн грн, у тому числі на економічно активних підприємствах – 79,7 млн грн. Зростання заборгованості з заробітної плати відбулося на підприємствах державного сектора економіки та комунальної форми власності.

З загальної суми боргу 66,7 млн грн або 67 % припадає на підприємства державного сектору економіки, що знаходяться у підпорядкуванні центральних органів виконавчої влади, де у жовтні цього року борги зросли на 17,5 млн грн або на 35,5 %. До збільшення заборгованості цієї групи підприємств призвело утворення боргу на КП «Науково-виробничий комплекс «Іскра» (16,8 млн грн) та зростання заборгованості на таких підприємствах, як: Дослідне господарство «Відродження» сільськогосподарської дослідної станції НААНУ (на 898,7 тис. грн), ЗДП «Радіоприлад» (на 409,6 тис. грн), АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат (на 409,5 тис. грн), ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (на 319,5 тис грн) та інших.

На підприємствах комунальної форми власності борги збільшилися на 0,7 млн грн і на 01.11.2021 вони становили 11,9 млн грн. Це 12 % від загальної заборгованості по області. Збільшили борги з заробітної плати КП «Облводоканал» Запорізької обласної ради на 2,7 млн грн (до 9,7 млн грн) та КП «Запоріжремсервіс» Запорізької міської ради на 314,5 тис. грн (до 1,3 млн грн).

На підприємствах, що належать до приватної форми власності, протягом останніх 4-х місяців намітилась позитивна динаміка до зменшення заборгованості з заробітної плати. У жовтні ці підприємства зменшили борги на 1,8 млн грн і на 01.11.2021 вони склали 21 млн грн. Це 21 % від загальної суми заборгованості по області. Найбільший боржник цієї групи - Класичний приватний університет за цей період зменшив заборгованість з заробітної плати з 10,6 млн грн до 6,6 млн грн.

З другого питання порядку денного заслухано першого заступника начальника Головного управління Держпраці в Запорізькій області Володимира Дановського, заступника начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Олени Щедровської, які поінформували членів комісії про проведену в області роботу з легалізації заробітної плати та окреслили проблемні питання у цьому напрямку роботи.

За підсумками засідання обласної комісії прийняті рішення, спрямовані на погашення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах області.