Можливі ризики, пов’язані із встановленням сухої і спекотної погоди

За прогнозом Українського гідрометеорологічного центру у період з 6 по 10 серпня 2017 року у західних, південних, східних і окремих центральних областях прогнозується суха та спекотна погода з підвищенням температури повітря до 35-39С. І такий невтішний прогноз не лише спричинить незручності для громадян, а ще й створює передумови для різкого збільшення кількості загорянь на території України.

Більша половина виїздів на гасіння пожеж в Запорізькій області - це ліквідація загорянь рослинності або сміття на відкритій території.  З початку року у природних екосистемах області вже виникло 2064 пожежі, вогнем заподіяно шкоди навколишньому природному середовищу на площі 797 га.

Так, 21 червня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в «Іванівському лісництві» м. Енергодар. Прибувши на місце події, рятувальники встановили, що горить суха трава, дерева та хвойна підстилка лісу. Через сильні пориви вітру вогонь розповсюдився на загальну площу 12 га. Додатково на ліквідацію пожежі залучили працівників лісового господарства та працівників ЗАЕС. Лісники, використовуючи спецтехніку, зробили мінералізовані смуги для запобігання поширення вогню на більш значну територію. Співробітники Запорізької атомної електростанції, використовуючи автоводовози, забезпечували безперебійне підвезення води на місце події.  Додатково на гасіння пожежі задіяли пожежно-рятувальні підрозділи з Кам’янсько-Дніпровського та Михайлівського районів. О 19:10 повністю ліквідували горіння.

19 липня о 16:00 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу, яка сталася в плавневій зоні острова Хортиця, де виникло загоряння сухостою. Ліквідація пожежі ускладнювалась двома факторами: по-перше, спостерігалися пориви вітру до 15-20 м/с, а по-друге, дістатись до місця пожежі звичайним способом на автоцистерні неможливо. Тому, було прийнято рішення задіяти 2 рятувальні катери: від Головного управління та від аварійно-рятувальної станції №1. Аби погасити пожежу та уникнути поширення вогню, дві групи вогнеборців рухались по фронту назустріч один одному. На місці події працювали 2 мотопомпи, 1 рятувальний катер, 1 одиниця техніки, яка перебувала на чергуванні на острові Хортиця за Кінним театром та 16 рятувальників.

21 липня о 12:38 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у с. Канівське Запорізького району на території Крутоярівського лісництва виникла пожежа. Прибувши на місце події, рятувальники встановили, що горить суха хвойна підстилка на загальній площі 0,7 га. Через пориви вітру  15-20 м/с вогонь розповсюдився на хвойні насадження на площі 0,1 га. Завдяки оперативним діям бійців ДСНС області та залученню техніки фермерського господарства вже о 13:55 пожежу вдалося ліквідувати у тих масштабах, яких вона набула на момент прибуття рятувальників.

Зазвичай, причинами масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Вирушаючи на відпочинок, громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду. Під дією відкритого сонячного проміння навіть залишена скляна пляшка може спричинити займання сухої трави чи лісової підстилки, не кажучи вже про викинутий сірник або недопалок. І цього буде достатньо для того, щоб спровокувати масштабну пожежу.

Не слід забувати і про те, що на території триває зернозбиральна кампанія, тому питання дотримання протипожежних заходів у місцях збирання, переробки й зберігання зернових не втрачає своєї актуальності. У цей період за умов посушливої та вітряної погоди, навіть невеличке займання може спричинити виникнення масштабної пожежі на зернових полях й призвести до значних матеріальних збитків.

Зважаючи на аномальну спеку, а також те, що пожежонебезпечний період наразі знаходиться у своїй активній фазі - загроза виникнення пожеж буде тільки зростати.

З метою запобігання травмуванню та загибелі людей внаслідок порушення елементарних правил безпеки життєдіяльності, виховання культури безпечної поведінки надсилаємо Вам експрес-інформацію та просимо сприяти проведенню інформаційно-роз’яснювальної роботи серед фахівців Вашого відомства. Давайте разом дбати про безпеку! Щиро запрошуємо до співпраці, яка є необхідною для підвищення рівня обізнаності людей щодо правил безпеки життєдіяльності. Лише разом ми зробимо життя безпечним!

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

  • відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;
  • розводити багаття у лісі та лісопосадках;
  • заїжджати автомобілем до лісу;
  • палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;
  • залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;
  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Щоб літній відпочинок був приємним та головне безпечним

  • намагайтесь не знаходитися на вулиці у період підвищеної сонячної активності (з 11.00 до 16.00);
  • знаходячись на пляжі, чергуйте час перебування на сонці з відпочинком у тіні та купанням;
  • де б ви не знаходились, завжди майте з собою достатню кількість питної води;
  • влітку надягайте просторий одяг, який не ускладнює дихання, бажано, світлих кольорів.

Якщо ви відчули перші симптоми теплового удару, негайно викличте швидку допомогу.

Якщо у вас немає можливості викликати невідкладну медичну допомогу, слід зробити наступне:

  • Якщо ви відчули перші симптоми теплового удару і перебуваєте на вулиці, негайно зайдіть в прохолодне кондиціоноване приміщення. Такими приміщеннями можуть бути торговельний центр, кінотеатр і так далі.
  • Зніміть тісний одяг, розв'яжіть краватку, зніміть взуття.
  • У разі теплового удару оберніться вологим простирадлом або ввімкніть вентилятор.
  • Якщо є можливість, прийміть прохолодний душ або ванну.
  • При тепловому ударі рекомендується випити 1 літр води з додаванням 1-2 чайних ложок солі.
  • При тепловому ударі у жодному випадку не пийте алкогольні напої і напої з високим вмістом кофеїну (чай, кава, капучино), оскільки вони порушують терморегуляцію організму.
  • Так само, для зниження температури тіла можна прикласти до області шиї, спини, пахв і паху мішечки з льодом.

ГУ ДСНС України у Запорізькій області звертається до батьків!

Під час літніх канікул діти часто залишаються без догляду. Батьки та вчителі вже не можуть контролювати кожен крок маленького бешкетника, саме тому зростає небезпека виникнення надзвичайних ситуації за участю дітей. 

У зв’язку з цим, Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Запорізькій області звертається до батьків та вчителів з проханням не залишати дітей без нагляду! Особливо у літній період пильнуйте за дитиною біля водних об’єктів. Виховувати у малечі навички культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі обережність у поводженні з вогнем, газом, водою, побутовою хімією, ліками. Знайдіть декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про це. Пам'ятайте, що вимірюватимуться ці хвилини ціною життя. А щоб неждана мить не стала початком великої біди – потрібно давати дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації. Пам'ятайте, що життя наших дітей залежить тільки від нас самих! Біда може статися саме тоді, коли діти залишаються самі, адже небезпека чатує на кожному кроці. Тому дуже важливим є постійно навчати підростаюче покоління правилам безпеки.