Підвищення батьківського виховного потенціалу – важлива справа!

02.10.2017

З 26 по 28 вересня 2017 року спеціалісти Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели семінар-тренінг для 26 прийомних батьків та батьків-вихователів з Бердянського, Василівського, Веселівського, Гуляйпільського, Мелітопольського, Новомиколаївського, Оріхівського, Приазовського, Приморського, Розівського, Токмацького, Чернігівського, Якимівського районів Запорізької області, а також міст Запоріжжя, Бердянську та Енергодару.

Такі навчання Запорізький обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить систематично. В цьому році це все четверте навчання.

Протягом семінару, який здійснено у формі навчання-тренінгу, учасники мали змогу поглибити знання з питань догляду, виховання і розвитку прийомних дітей/дітей-вихованців, вдосконалити вміння налагоджувати стосунки в сім’ї, навчитись взаєморозумінню, поваги і любові.

Дії спеціалістів, залучених до навчання, були спрямовані на надання комплексної психологічної, соціально-педагогічної, медичної, юридичної та інформаційної допомоги учасникам, з метою підвищення їхнього виховного потенціалу.

На даний семінар були запрошені: Департамент соціального захисту населення та Служба у справах дітей Запорізької обласної державної адміністрації; Благодійна організація «Культурно-освітній Центр Нова Надія»;  Благодійний фонд «Щаслива дитина»; Благодійний фонд «Посмішка дитини»; Центр медичної допомоги підліткам та молоді «Клініка дружня до молоді»; Запорізький обласний центр зайнятості; КЗ «Запорізький обласний центр соціально-психологічної допомоги» ЗОР; КУ «Обласні клінічна психіатрична лікарня» ЗОР.

В ході навчання розглядалися наступні теми:

  • Як налагодити діалог з прийомною дитиною. Підвищення рівня компетентності батьків, з питань особливостей спілкування з дітьми старшого шкільного віку, шляхом побудови ефективної комунікації та партнерської взаємодії. Мотивація та стимуляція прийомних дітей до конструктивної діяльності
  • Досвід виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які зазнали травми. Складнощі взаємодії та алгоритм шляху їх подолання
  • Підтримка життєдіяльності прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу – збереження та розвиток виховного потенціалу. Позитивне батьківство.
  • Розвиток та умови формування здібностей у дітей. Професійне самовизначення та допомога у виборі професійного шляху.
  • Попередження емоційного вигорання у прийомних батьків та батьків-вихователів.
  • Суть послуги патронату, її специфіка та місце в системі захисту дітей та підтримки сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, на рівні громади.
  • Юридичні засади захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Умови і порядок здійснення комплексного контролю з проблем виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
  • Психічна травматизація дітей, як фактор несприятливих умов соціалізації. Вікові особливості реакції на психічну травму.