Підведено підсумки соціальної роботи з сім'ями, дітьми та молоддю за минулий рік та визначено першочергові завдання на 2018 рік

22.03.2018

20 березня 2018 року підбито підсумки соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю на нараді директорів центрів соціальних служб та керівників центрів соціальних послуг об’єднаних територіальних громад Запорізької області, всього 37 осіб.

В умовах реформи децентралізації та деінституалізації в Україні, і Запорізькій області зокрема, семінар-нарада керівників таких закладів є однією з форм роботи, направленої на забезпечення ефективної роботи надавачів соціальних послуг у виконанні загальнодержавних соціальних програм з питань соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю.

За результатами моніторингу діяльності центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та об’єднаних територіальних громад протягом 2017 року охоплено соціальними послугами 22690 сімей/осіб, з них:

- 43,2% клієнтів від загальної кількості знаходились на обліку, як такі, що опинились в складних життєвих обставинах, а це на 7,7% більше ніж у 2016 році.

-  1658 сімей з 3358 дітьми (що на 359 сімей та 793 дитини більше, ніж у 2016 році), в яких був ризик соціального сирітства або факт позбавлення батьківських прав, за результатом роботи в 1421 сім’ї залишилось 2936 дітей (на 178 сімей та 594 дитини більше у порівнянні з 2016 роком);

- 419 сімей, в яких діти цілодобово перебували у закладах інтернатного типу за заявою батьків, за результатом роботи 191 дитину повернуто на проживання у біологічну сім’ю із закладів інтернатного типу, що на 27% більше, ніж попереднього року;

- 230 жінок, у яких був ризик відмови від новонародженої дитини. За результатом роботи 206 жінок залишили новонароджену дитину в біологічній родині (89,6% від загальної їх кількості і це на 5,3% більше ніж у 2016 році);

- 215 прийомних сімей та 32 дитячих будинків сімейного типу, в тому ж числі 10 прийомних сімей (19 дітей) та 4 дитячих будинків сімейного типу вимушених переселенців (27 дітей). Всі прийомні сім’ї та ДБСТ перебувають під соціальним супроводженням міських та районних ЦСССДМ, тощо.

Проаналізовано дотримання державних стандартів надавачами соціальних послуг центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та об’єднаних територіальних громад.

З метою розвитку якісних соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді в Запорізькій області протягом 2018р. на нараді визначились з першочерговими завданнями: забезпечення впровадження нових соціальних технологій, які спрямовані на раннє виявлення складних життєвих обставин; формування відповідального батьківства; своєчасне надання якісних соціальних послуг незахищеним категоріям населення; створення умов для повернення дітей з інтернатних закладів у сім’ю, впровадження нових соціальних послуг, а саме патронат над дитиною та наставництво; плідна взаємодія центрів соціальних служб та об’єднаних територіальних громад.