Про інтерв’ю на радіо

06.03.2019

Слухачам  радіо Запоріжжя розповіла про новації у Програмі житлових субсидій і виплату цієї допомоги готівкою начальник відділу адресного надання пільг та субсидій Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації  Лілія Єрохова.

          В передачі також взяв участь представник «Ощадбанку».

          Лілія Єрохова детально розповіла про здіснення Урядом пілотування паралельно двох моделей монетизації субсидій і, за результатами аналізу їх ефективності,  рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року. 

Так, постановою Кабінету Міністрів України від  27.12.2018 № 1176  визначено, що у 2019 році  житлова субсидія населенню надається у грошовій формі – монетизованій формі.  

Правила призначення житлової субсидії з оплати житлово-комунальних платежів залишаються незмінними.

Змінюється лише алгоритм її виплати.

Монетизація субсидій відбуватиметься у три етапи.

Вже з 1 січня 2019 року участь у монетизації субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше.

Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку.

Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме смс-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги.

Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних нормативів, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

Також Уряд постановою від 06.02.2019 № 62 вніс зміни до деяких нормативних актів, зокрема, до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 та Положення про порядок  надання житлових субсидій (далі – Положення).

 У зв’язку з цим субсидії, які призначені з початку діючого опалювального сезону (жовтень 2018 року), з березня 2019 року будуть переведені на грошові розрахунки в готівковій формі.

Територіальні органи соціального захисту населення області готові до проведення відповідної роботи.

Згідно із Положенням 20 лютого 2019 року вже сформовані реєстри на виплату «живими коштами».  

На сьогодні в області 151,4 тис. отримувачів субсидії. За попередніми розрахунками щомісячно в якості вказаної  допомоги видаватиметься готівка на загальну суму 227,1 млн. грн.  

Кожному одержувачу цього виду адресної допомоги, яку призначено  з 2018 року, у березні Укрпошта доставить повідомлення про те, скільки і як надійде коштів субсидії від Уряду для оплати комуналки.

Отже, всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року.

Відповідно, у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневу комуналку.

Працюючим отримувачам субсидії для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний код.

Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні.

 Пенсіонери, які отримують пенсійні виплати через інші банки, відповідно зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку.

Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд.

Таким чином, таке поняття як обов’язковий платіж скасовується.

З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.

А з 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме за результатами опалювального сезону готівкою все, що було заощаджено.

 Фото додається.