Про Пленум обласної ради Профспілки

20.09.2018

19 вересня 2018 року відбувся  IV Пленум обласної ради Запорізької обласної організації Профспілки працівників соціальної сфери України. Одним із основних питань, яке   було розглянуто це -  Про  роботу обласної ради  Профспілки з жовтня 2017 року по серпень 2018 року щодо посилення захисту трудових та соціально-економічних прав працюючих та завдання щодо організаційного, кадрового та фінансового зміцнення обласної організації Профспілки.  В своїй доповіді голова обласної організації Лазебна Тетяна Петрівна зупинилась на  роботі обласної ради щодо збільшення фінансування для установ та організацій соціальної сфери, встановлення державних гарантій працівникам, удосконалення системи оплати праці, приведення у відповідність до виконуваних обсягів навантаження чисельності працюючих, недопущення їх скорочення. В межах повноважень вживались заходи для забезпечення  діяльності  установ та організацій соціальної сфери, реформування системи надання соціальних послуг в умовах децентралізації; з метою запровадження стандартизації соціальних послуг напрацьовувались і затверджувались нормативно-правові акти їх діяльності.

Здійснювався громадський контроль за дотриманням трудового законодавства в організаціях та вживалися заходи для усунення виявлених порушень.

За  цей період  приділялась увага  підвищенню кваліфікації працівників галузі, навчанню профспілкового активу, культурно-масовій, оздоровчій та фізкультурній  роботі.

Запроваджувалися заходи, спрямовані на покращення інформаційного та методичного забезпечення членських організацій.  Надавалась методична допомога членським організаціям у вирішенні програмних завдань Профспілки. Проводилась робота по удосконаленню системи морального, матеріального заохочення та стимулювання профспілкових кадрів і активу.      

Разом з тим,  ситуація, яка склалась сьогодні з фінансуванням установ та організацій соціальної сфери і оплатою праці працівників, не дає підстав говорити про задоволення вимог Профспілки, дотримання конституційних прав і гарантій працівникам, забезпечення їх гідною оплатою праці.

Збільшення розміру мінімальної оплати праці не вирішило проблеми на тлі підвищення цін на споживчі товари, комунальні послуги, ліки, оздоровлення та інше. Заробітна плата у соціальній сфері залишається найнижчою серед інших галузей економіки.  Особливо критична ситуація в будинках-інтернатах, територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг), заробітна плата в яких з урахуванням утриманих податків навіть менша за мінімальну.

Посилення ролі профспілок у громадянському суспільстві неможливе без ефективної кадрової політики, яка передбачає створення та зміцнення кадрового потенціалу, залучення молоді до активної профспілкової роботи.

Удосконалення роботи з профспілковими кадрами і активом є одним з найважливіших напрямків діяльності організацій Профспілки. Успішне вирішення основної стратегічного завдання - домагатися на більш високому рівні представництва і захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників в певній мірі, залежить від наявності у всіх ланках Профспілки підготовлених кадрів і активу, від їх компетентності, психологічної готовності працювати в умовах сьогодення.

Нова соціальна роль і завдання профспілок змушують докорінно змінити форми, методи організації та проведення навчання профспілкового активу, тематику навчальних програм і планів.

Одне з головних завдань сьогодення для виборних органів Профспілки - впливати на рішення місцевих органів влади і не допускати дискримінації  при розподілі коштів на діяльність установ та організацій. Необхідно  брати участь в обговоренні проектів місцевих бюджетів.

Більшість учасників зібрання відмітили в своїх виступах, що у зв’язку з низькою заробітною платою різко зросла плинність кадрів в організаціях. Працівники виїжджають працювати за кордон. Збільшилось навантаження на обслуговування підопічних та малозахищених верств населення, що впливає на якість обслуговування. Якщо держава не зверне увагу на проблеми в соціальній сфері настане час, що бажаючих працювати в інтернатних установах та територіальних центрах буде мало. Акцентували увагу на значне зростання комунальних послуг, цін на продовольчі товари.

Обласна рада визначила завдання на наступний рік.