Про оздоровлення дітей

06.08.2019

06 серпня 2019 року під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна відбулося засідання комісії з проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, підбито підсумки роботи. В заході взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації (далі - Департамент) Світлана Абдурахманова;  начальник відділу оздоровлення, сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Ольга Дроздова, члени оперативного обласного штабу з координації оздоровчої кампанії 2019 року в Запорізькій області.

У виступі Едуард Гугнін зазначив, що в цьому році відкрито 30 позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, які отримали дозвільні документи на роботу. На початок серпня послугами оздоровлення та відпочинку забезпечено близько 17 тисяч дітей пільгових категорій. Наразі атестаційна комісія дитячих закладів оздоровлення та відпочинку завершила свою роботу. Члени комісії перевірили 10 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку із запланованих 11, які розташовані у Бердянську, Приморському районі, смт Кирилівка та с. Богатир Якимівського району.

Світлана Абдурахманова висловилась щодо закладів, які визнано не атестованими. Ці заклади не мають права залучатися до надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей, оскільки умови організації процесу в них не відповідають державним соціальним стандартам і можуть вплинути на безпеку та стан здоров’я дітей.

Також директор Департаменту розповіла про ситуацію, яка склалася навколо ДЗОВ «Лазурні далі». В цьому році заклад розпочав працювати з 23 червня. За інформацією місцевої влади він отримав відповідний акт з поміткою «не готовий приймати дітей». Члени атестаційної комісії у ході перевірки 25.06.19 установили, що заклад функціонує без дозвільних документів. У результаті виїзду також було з’ясовано, що там перебувало близько 90 дітей. Керівництво закладу відмовилося надати списки дітей. Завідуюча їдальні повідомила, що вона готує страви на дітей та дорослих у кількості 90 осіб. При цьому  перспективне меню, погоджене з Держпродспоживслужбою  надано не було. У терміновому порядку 26 червня було зібрано оперативний штаб, яким  прийняте рішення щодо повідомлення правоохоронних органів та прокуратури області про ситуацію у ДЗОВ «Лазурні далі».

Світлана Абдурахманова запропонувала створити на базі Департаменту  робочу групу з розробки єдиного підходу до надання дозвільних документів на початок роботи дитячим закладів оздоровлення та відпочинку за участю фахівців органів місцевого самоврядування міста Бердянськ, Приморськ, Кирилівської селищної ради, Якимівської селищної ради.

Після розгляду питань і за підсумками обговорення комісія вирішила заборонити діяльність одночасно на одній території ДЗОВ «Лазурні далі» та бази відпочинку «Лазурні далі». Власнику ДЗОВ «Лазурні далі» рекомендовано провести реорганізацію шляхом приєднання до бази відпочинку «Лазурні далі».

Під час засідання  наголошувалось на принциповості розглянутого питання. На базі відпочинку, де знаходяться дорослі вживаються алкогольні та тютюнові вироби, встановлено режим дня і ночі, який абсолютно неприйнятний у закладах відпочинку та оздоровлення дітей. Акцентувалась увага на нестандартності ситуації: якщо йдеться про сплату податку на землю – то центр визначається як дитячий і отримуєте пільги, а якщо  про прибутки – то він приймає гостей, як база відпочинку. Проте, зараз найважливіше, щоб  діти якісно та безпечно отримували послуги.

Едуард Гугнін порекомендував ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області посилити контроль за видачею дозвільних документів керівникам закладів оздоровлення та відпочинку і обов’язкового погодження перспективного меню дитячим закладам оздоровлення та відпочинку.

Було підтримано також ініціативу Світлани Абдурахманової щодо створення на базі Департаменту робочої групи з розробки єдиного підходу до надання дозвільних документів на початок роботи дитячим закладам оздоровлення та відпочинку.