Про нараду з актуальних питань соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів

18.01.2017

Директор Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації (далі – Департамент) Ігор Міщан взяв участь у нараді  «Актуальні виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів».

         Для участі в ній були запрошені: керівники вищих навчальних закладів області І-ІУ рівнів акредитації та начальники територіальних органів соціального захисту населення.

         Відкриваючи захід заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін акцентував увагу присутніх на задачах з реалізації постанови Уряду від 328 грудня 2016 року № 1043, якою затверджено новий порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам).

З 1 січня 2017 року виплата соціальної стипендії студентам (курсантам) вищих навчальних закладів, які навчаються за денною формою за державним замовленням  буде проходити через органи соціального захисту населення.

На сьогодні, підкреслив доповідач, чітко визначені категорії студентів, яким буде виплачуватись соціальна стипендія:

- діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;

- особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

- шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки;

- особи, батьки яких є шахтарями, та мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами І або ІІ групи;

- особи, які визнані учасниками бойових дій та їхні діти;

- діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів;

- діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадського протесту;

- діти, які є внутрішньо переміщеними особами.

 

Право на соціальні стипендії мають студенти (курсанти), які не отримують академічних стипендій, не перебувають на державному утриманні (крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів (курсантів) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків) та не перебувають в академічній відпустці.

Соціальна стипендія буде призначатися на весь період навчання починаючи з місяця звернення за її наданням та виплачуватися щомісяця в таких розмірах:

студентам (курсантам) вищих навчальних закладів I—II рівня акредитації, які мають право на призначення соціальних стипендій, –
750 гривень;

студентам (курсантам) вищих навчальних закладів III—IV рівня акредитації, які мають право на призначення соціальних стипендій, –
1000 гривень;

студентам (курсантам) вищих навчальних закладів I—IV рівня акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів (курсантів) вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, – 2 000 гривень.

Студентам (курсантам) вищих навчальних закладів, які звернуться у період з січня по березень 2017 року за наданням соціальних стипендій, зазначені стипендії будуть призначені та виплачені з 1 січня 2017 року .

Для виконання вимог  цього порядку кожен керівник вищого навчального закладу повинен визначити уповноважену особу, яка буде відповідати за проведення роботи щодо виплати соціальних стипендій студентам (курсантам).

Уповноважена особа повинна:

приймати документи;

формувати на кожного студента (курсанта) особову справу;

в десятиденний строк передавати до органу соціального захисту населення за місцем розташування відповідного вищого навчального закладу завірену копію особової справи.

Щомісяця до 5 числа подавати до органів соціального захисту населення на паперових та електронних носіях списки студентів (курсантів), яким призначено соціальну стипендію, за формою згідно з додатком до цього Порядку.

При цьому на керівника вищого навчального закладу покладається обов’язок щодо:

контролю за повнотою та достовірністю відомостей, що передаються до органу соціального захисту населення;

здійснення заходів із запобігання випадкам безпідставного отримання соціальних стипендій або одночасного отримання академічних і соціальних стипендій, перебуванню на повному державному утриманні.

Ведення бухгалтерського обліку, відкриття рахунків, реєстрація, облік бюджетних зобов’язань в органах Казначейства та операції, пов’язані з використанням бюджетних коштів, здійснюються в установленому законодавством порядку.

Складення і подання фінансової та бюджетної звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюються в установленому законодавством порядку.

Для отримання соціальної стипендії студенти (курсанти) звертаються до вищого навчального закладу за місцем їх навчання із заявою та відповідними документами.  Порядком передбачено перелік документів, які необхідно подавати.

У  доповіді директор Департаменту  Ігор Мещан детально зупинився на нових обов’язках органів соціального захисту населення.

Вони повинні у п’ятиденний термін вносити відомості про студента (курсанта) з правом на отримання соціальної стипендії, що містяться в особовій справі, до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, шляхом формування персональної облікової картки.

Міністерством соціальної політики України 10.01.2017 вже доопрацьовано програмний комплекс вказаної бази даних (далі – ЄДАРП).

В ЄДАРП введено ознаку «Студент». Відповідні доопрацювання 13.07.2017 надіслані територіальним органам соціального захисту населення.

Тобто, з зазначеної дати при отриманні повного пакету документів спеціалісти управлінь можуть  вводити  потрібну інформацію про особу.

Також встановлено, що структурні підрозділи з питань соціального захисту населення забезпечують перерахування коштів вищим навчальним закладам для виплати соціальних стипендій студентам (курсантам):

до 1 вересня 2017 року  — згідно з наданими вищими навчальними закладами списками студентів (курсантів), які мають право на отримання соціальних стипендій;

з 1 вересня 2017 року — відповідно до наданих вказаними закладами списків студентів (курсантів) на отримання соціальних стипендій, після проведення звіряння  даних з відомостями про таких осіб, що містяться в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

Органи соціального захисту населення з 1 вересня 2017 року  щомісяця будуть проводити звіряння даних, внесених до списків студентів (курсантів), яким призначено соціальну стипендію, з відомостями про таких осіб, що є в ЄДАРП і у разі виявлення розбіжностей щодо конкретного студента (курсанта), не включає його до заявки на виплату до уточнення зазначеної інформації вищим навчальним закладом.

Після уточнення  вищий навчальний заклад вносить осіб, щодо яких були виявлені розбіжності, до списку на виплату соціальної стипендії на наступний місяць.

Особлива увага у виступі була приділена Ігорем Мещаном  функціям  органів соціального захисту населення:

 органи соціального захисту населення щомісяця до 10 числа повинні подавати заявки щодо потреби в коштах для виплати соціальної стипендії студентам (курсантам), інформація про яких пройшла звіряння з відомостями, що містяться в ЄДАРП.

У заявках зазначатиметься кількість студентів (курсантів), яким призначено соціальну стипендію, та загальна сума такої виплати.

Структурні підрозділи соціального захисту населення щомісяця до 15 числа подають до Мінсоцполітики узагальнену заявку в розрізі адміністративно-територіальних одиниць.

 

За станом на 13.01.2016, підкреслив доповідач, до територіальних органів соціального захисту населення  не надано жодного списку.

 

Мінсоцполітики після надходження зазначених у пункті 10  Порядку заявок щодо потреби в коштах на виплату соціальної стипендії не пізніше трьох робочих днів перераховує відповідні кошти структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних держадміністрацій.

Структурні підрозділи соціального захисту населення протягом двох робочих днів перераховують кошти на рахунки органів соціального захисту населення.

Органи соціального захисту населення протягом двох робочих днів перераховують кошти на рахунки відповідних вищих навчальних закладів.

Для виплати соціальних стипендій вищі навчальні заклади відкривають в органах Казначейства за балансовим рахунком 3711 “Інші рахунки клієнтів Казначейства України” небюджетний рахунок для зарахування бюджетних коштів.

Вищі навчальні заклади протягом двох робочих днів після надходження коштів на зазначені рахунки виплачують соціальну стипендію студентам (курсантам).

Інформація про виплачені соціальні стипендії щокварталу передається вищими навчальними закладами до територіальних підрозділів ДФС.

Орган соціального захисту населення, який перераховує кошти для виплати соціальної стипендії, має право перевіряти вищий навчальний заклад щодо достовірності поданих документів для призначення соціальної стипендії студентам (курсантам).

Також Ігор Мещан презентував розроблену управлінням праці та соціального захисту населення Запорізької міської ради по Олександрівському району Дорожню карту щодо виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів Олександрійського району м. Запоріжжя, дав позитивну оцінку цьому напрацюванню, рекомендував його до широкого використання.

Під час наради відбулося активне обговорення  її учасниками спільних заходів з успішної реалізації урядової постанови про виплати соціальних стипендій, узгоджено дії.