Про навчальний семінар щодо питань локалізації політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та регіональну робочу нараду

20.09.2018

За участю представника Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації (далі - Департамент)  в місті Дніпро відбувся навчальний семінар для п’яти областей України:  Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської і Запорізької на тему: «Підвищення фахового рівня щодо питань локалізації політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», а також  регіональна робоча нарада щодо пріоритетів гендерної політики, яка пройшла під головуванням Віце - прем’єр - міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш - Цинцадзе.

В заході також взяли участь Олександра Чуркіна, Заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції; Тарас Токарський, Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово - комунального господарства України з питань європейської інтеграції; Гергій Тука, Заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб; Сергій Лубенець, начальник відділу з гендерних питань та зв’язків з громадськістю та регіональними організаціями Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної допомоги Міністерства оборони; представники органів влади  вказаних областей, фахівці ООН в Україні, які презентують  Проект «Гендерна рівність в центрі реформ, миру та безпеки».

Учасники семінару розглядали та обговорювали теми: Основні принципи та положення національних документів з питань гендерної політики; Основні виклики щодо забезпечення гендерної рівності і прав жінок; Досягнення та проблеми впровадження гендерної політики в областях.

Також озвучувалось питання щодо Гендерно - орієнтованого бюджетування,  як фінансового інструменту реалізації гендерної політики.

Подібний захід на регіональному рівні проводився вперше. Представники влади, міжнародні та обласні громадські організації підсумували результати роботи та визначили пріоритети на найближчий час. В процесі  дискусії  Віце-прем`єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе акцентувала увагу учасників семінару на подоланні  такої проблеми, як   домашнє насильство. Наголосила на актуальності  зведення нанівець різниці в зарплатні  чоловіків і жінок та інших проявів гендерної нерівності.

Заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна підкреслила важливість ефективної реалізації основних принципів та положень Державної соціальної програми забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків до 2021 року.

Навчальний семінар і нарада пройшли конструктивно, в робочій атмосфері,  учасники - представники областей отримали роз’яснення та рекомендації  необхідні у повсякденній професійній діяльності.