Про засідання регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю

18.12.2018

17.12.2018 відбулося засідання регіональної комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю у Запорізькій області, яке провела директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Абдурахманова.

         Розглядались заяви від  вказаних підприємств щодо отримання дозволу на право користування пільгами з оподаткування.

До комісії звернулися керівники: Запорізького виробничого підприємства «Неон» Українського товариства глухих; підприємства «Домінус-05» громадської організації сімей інвалідів з дитинства «Нове життя»;  обласної організації Українського товариства глухих та підприємства «Рассвет-Плюс» громадської організації інвалідів – осіб з пересадженими органами «Надія на життя».

На  виробничому підприємстві «Неон» Українського товариства глухих працює 116 осіб, з них 63 особи з інвалідністю, що становить 54%. Основним видом діяльності  є виробництво та реалізація трансформаторів малої та середньої потужності. Підприємство також виконує роботи промислового характеру: ремонт електродвигунів, трансформаторів, котушок, різання давальницької сировини на заготовки, ремонт медичного обладнання, виготовляє іншу продукцію: металеві вироби (шафи для робочого одягу, верстати), дерев’яні щити та тару, вузли та деталі для електротехнічного обладнання тощо.

На підприємстві працює група розробки нових видів продукції, яка  понад п’ять років щорічно розробляє та впроваджує у виробництво нові  трансформатори згідно із замовленнями споживачів. Зокрема, у цьому році розроблені та запущено виробництво нових зварювальних трансформаторів, на які підприємство у 2019 році планує збільшити обсяг  на 2,5 млн. грн. На підприємстві в 2,5 разу зросли роботи промислового характеру, що допомагає  забезпечити роботою працівників з інвалідністю.

Підприємство створено з метою навчання осіб з інвалідністю по слуху посильним для них професіям, їх працевлаштування та соціальної реабілітації. Основним напрямком  є пошук та організація виробництва продукції, яку можуть виготовляти люди з вадами слуху. На підприємстві всі робочі місця для осіб з інвалідністю атестовані згідно з індивідуальною програмою реабілітації.

На підприємстві «Домінус-05» громадської організації сімей осіб з інвалідністю  з дитинства «Нове життя» працює дві особи з інвалідністю. Основним видом діяльності  є виготовлення постільної білизни та робочого одягу.

Підприємство займається працевлаштуванням та організацією роботи вдома осіб з інвалідністю, які не можуть ходити, але бажають працювати. Вони також  безкоштовно  ремонтують одяг для членам громадської організації сімей осіб з інвалідністю з дитинства «Нове життя».

У Запорізькій обласній організації Українського товариства глухих працює 24 особи, з них 15 осіб з інвалідністю (63%). Організація  здійснює свою статутну діяльність по соціальному захисту осіб з інвалідністю зі слуху,   робить усе можливе, щоб ліквідувати існуючий бар’єр  між глухими і оточуючими, створює оптимальні умови для життя, трудової діяльності  творчості і відпочинку  вказаної категорії громадян.

На обліку в організації зареєстровано  2492 особи з інвалідністю зі слуху, із них 198 дітей. Протягом 2018 року організацією надано допомогу на майже 2,5 тисяч звернень щодо вирішення медичних, пенсійних, правових питань, оформлення субсидій тощо.

Запорізька обласна організація УТОГ є неприбутковою, фінансування  здійснюється тільки на заробітну плату працівникам організації.

Її успішна робота також  залежить від підтримки держави, однією з найбільш вагомих є надання пільг з оподаткування. Це дає можливість  фінансувати заходи з соціального захисту осіб з інвалідністю та утримувати інфраструктуру (клуби, територіальні організації), яка обслуговує осіб з інвалідністю.

Підприємство «Рассвет-Плюс» громадської організації інвалідів – осіб з пересадженими органами «Надія на життя» налічує сім працівників, з них четверо - особи з інвалідністю (57%). Підприємство створено у 2005 році для вирішення проблем трудової реабілітації осіб з інвалідністю І групи. Спеціалізація діяльності підприємства – це інжинірингові послуги (розробка проектної документації у сфері будівництва, виконання електромонтажних робіт), поліграфічна діяльність, виробництво  виробів з деревини, зокрема, паливних брикетів.

На підставі приведеної інформації члени регіональної комісії одностайно вирішили рекомендувати голові облдержадміністрації надати дозвіл на право користування пільгами з оподаткування зазначеним підприємствам з 01.01.2019 року.