Про деякі питання соціальної підтримки осіб, яких було незаконно позбавлено особистої свободи

26.03.2018

Рішенням Уряду від 14 березня 2018 року внесені зміни до постанови від 31 січні 2018 року № 38 «Деякі питання соціальної підтримки осіб, яких було незаконно позбавлено особистої свободи».

На сьогодні особи, яких незаконно позбавлено особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань та / або органів влади Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та тимчасово окупованій території України, звільнених 27 грудня 2017 року та 24 січня 2018 року мають право на виплату одноразової грошової допомоги у сумі 100 тис. гривень.

Вказаною постановою затверджено Порядок (далі – Порядок).

Відповідно до п. 2 Порядку допомога виплачується особам, які включені до переліку осіб, яких було незаконно позбавлено особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та тимчасово окупованій території України, звільнених 27 грудня 2017 року та 24 січня 2018 року (далі – особи, яких було позбавлено особистої свободи), що формується Службою безпеки України відповідно до законодавства та передається Міністерству з питань тимчасово окупованої території та внутрішньо переміщених осіб.

Для виплати допомоги особа, яку включено до переліку осіб, яких було позбавлено особистої свободи, у строк, що не перевищує шість місяців з дня звільнення, звертається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення відповідного органу виконавчої влади за місцем реєстрації проживання з відповідною заявою, в якій зазначаються реквізити рахунка у банку, на який перераховується допомога.

До заяви необхідно додати копію документа, що посвідчує особу громадянина України, іноземця або особи без громадянства (з пред'явленням оригіналу) та копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті або які не є громадянами України).

Допомога буде перераховуватися на банківський рахунок особи, яку було позбавлено особистої свободи, не пізніше ніж протягом двох робочих днів після надходження коштів на рахунок органу соціального захисту населення.