Про гендерний форум

29.03.2018

28.03.2018 відбувся Гендерний форум – 2018 “Забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків: вирішення проблем з увагою на місцевому рівні”. В ньому взяла участь начальник відділу оздоровлення, сімейної, тендерної політики та протидії торгівлі людьми Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації (далі – Департамент) Ольга Дроздова.

Захід пройшов на базі факультету соціальної педагогіки і психології Запорізького національного університету. Його організатори: Департамент, Запорізький національний університет, Гендерний ресурсний центр, який створено при обласній державній адміністрації та Центр гендерної освіти на базі факультету соціальної педагогіки та психології ЗНУ.

 Зазначений форум постійно діє з 2000 року і має за мету створення умов для всебічного розгляду та обговорення питань гендерної проблематики, сприяння об’єднанню і координації зусиль громадськості, державних структур, освітян та представників медіа, які опікуються забезпеченням рівних прав і можливостей жінок та чоловіків в Україні, формуванням гендерної культури у молоді.

В заході взяли участь члени координаційної ради, активістки гендерного руху області, жінки – науковці, педагоги, у тому числі викладачі вищих учбових закладів, медики, юристи, керівники громадських організацій, благодійних фондів, державні службовці, студенти, численні представниці інших структур.

При відкритті форуму порушувалось питання щодо гендерних стереотипів, які є перешкодою на шляху до європейських цінностей. Висловлювалась думка, що у суспільстві побутує упереджене ставлення до професійних якостей жінок і це значно зменшує їх роль у різних сферах життя.

У виступі Ольга Дроздова повідомила про проведення в області заходів з формування ненасильницької поведінки у родині. Акцентувала увагу присутніх на заходах, які здійснюються в рамках “Комплексної обласної програми з оздоровлення та відпочинку дітей, підтримки сім’ї, гендерного паритету протидії торгівлі людьми на 2017-2021 роки” спільно з комунальною установою “Запорізький обласний центр соціально – психологічної допомоги” Запорізької обласної ради та Запорізьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Особливо підкреслила досягнуту злагодженість роботи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, соціальних служб, громадських організацій, координаційної ради з питань сім’ї, охорони материнства і дитинства, яка діє при облдержадміністрації, а також вищих учбових закладів. Вказана співпраця є запорукою успіху у забезпеченні гендерного підходу в різних сферах життя.

До роботи форуму, обговорення порушених на ньому проблем активно долучились представники органів виконавчої влади, соціальних служб, громадських організацій, викладачі, аспіранти і студенти вузів.

Результати Гендерного форуму – 2018 презентувались на засіданні координаційної ради з питань сім’ї, жінок. охорони материнства і дитинства при голові обласної державної адміністрації.