Про вшанування ветеранів

03.10.2017

02.10.2016 Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації та обласною організацією ветеранів України в приміщенні  концертної зали ім. М.І. Глінки було організоване відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку, Дня ветерана.

В заході взяли участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, представники обласної ради, Запорізької міської влади, ветеранських організацій та об’єднань з міст і районів, громадськості, засобів масової інформації.

Керівники області щиро привітали ветеранів,  висловили їм  глибоку вдячність за залишений нащадкам спадок,  звитягу, героїзм у ратній справі і праці.

Також промовці запевнили у постійній увазі до  потреб старшого покоління, розповіли про державні та місцеві програми, спрямовані на всебічну підтримку  людей поважного віку, у тому числі реалізацію обласної програми “Назустріч людям” на 2015 – 2019 роки із загальним обсягом фінансування понад 273,7 млн. грн. 

На сьогодні в Запорізькій області проживає 386,6 тисяч пенсіонерів, з них близько 52,4 тисячі ветеранів війни, серед яких 17 тисяч учасників бойових дій, 227,7 тисяч ветеранів праці та  152,3 тисячі дітей війни. Забезпечується надання цій заслуженій категорії громадян передбачених законодавством пільг і компенсацій, у тому числі на житлово – комунальні послуги. У поточному році на це передбачено кошти у сумі 108,2 млн. грн.

У зв’язку із зростанням тарифів особливого значення  набула програма житлових субсидій. Наразі було впроваджено механізм спрощеного порядку надання цього виду адресної соціальної допомоги.

На сьогодні отримують субсидії на оплату житлово - комунальних послуг 276,2 тис. сімей, серед них ветерани праці та діти війни. Сума коштів, спрямованих з державного бюджету на цю допомогу в області складає 1,6 млрд. грн.

Особлива увага приділяється проблемам самотніх громадян похилого віку. В містах і районах діють 25 територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів і одиноких непрацездатних осіб. Ними впродовж року обслуговується більше 30 тисяч громадян. У соціальній сфері області функціонує 11 комунальних стаціонарних установ (будинків – інтернатів), у яких в комфортних, максимально наближених до домашніх умовах перебуває на повному утриманні 2,8 тис. громадян, у тому числі людей похилого віку та ветеранів.

Під час заходу активістам ветеранського руху були вручені нагороди.

Закінчились урочистості  влаштованим для ветеранів концертом артистів Запорізької обласної філармонії, зокрема, лауреату всеукраїнських і міжнародних конкурсів, лауреату премії імені Паторжинського українського фонду культури, козацького ансамблю пісні і танцю «Запоріжці».

Заходи з нагоди Міжнародного дня громадян похилого віку, Дня ветерана пройшли також у всіх установах та закладах соціальної сфери області. Для їх мешканців були влаштовані святкові обіди, проведені урочисті збори, організовані цікаві зустрічі, виступи професійних акторів та аматорських художніх колективів.