ПРО ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ

30.07.2019

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми, об’єднувати зусилля для подолання цього негативного явища, боротьбу із злочинцями та злочинними угрупованнями, що задіяні в цій кримінальній діяльності, наданні підтримки і допомоги потерпілим та профілактичної роботи.

Протягом 2012-2019 років Міністерством соціальної політики України встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 818 громадянам (811-громадян України та 7 іноземців), з яких 316 жінки, 420 чоловіки, 82 дітей (30 хлопчиків та 51 дівчаток), За період з 2015 по 2019 роки по Запорізькій області було встановлено 12 особам статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, так у 2015- 1 особі, 2016- 2 ; 2017- 4 ;                2018 – 3, 2019- 2особи.

Запорізька обласна державна адміністрація та Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації як координатор проводить інформаційно-просвітницькі заходи з протидії торгівлі людьми, як зазначила директор Департаменту Світлана Абдурахманова інформаційна кампанія пройде на всієї території області та передбачає:

Трансляцію заходів на телебаченні та радіо, розміщення інформаційних матеріалів на зовнішніх носіях, в пресі, в соціальних мережах,

Пройдуть вуличні акції «Небезпеку видно не одразу»,

Групові просвітницькі заходи з питань подолання проблеми трудової експлуатації в середині країни та за її межами для бе6зробітних з числа учасників АТО, що  потребують професійної адаптації.

інформаційно – просвітницький семінар до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми на тему «Людина – не товар»

Проведення акції з розповсюдження тематичних інформаційно-просвітницьких матеріалів (Буклетів, листівок, плакатів)

Акцію «Невидимі» з відзначення Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми буде проведена на авто вокзалі м. Приморська та залізничному вокзалі м. Мелітополь із залученням представників суб’єктів національного механізму взаємодії, які здійснюють заходи з протидії торгівлі людьми .

Проведення профілактичних бесід, проведення профілактичних рейдів та відвідування сімей, в яких виховуються неповнолітні діти

Проведення тренінгів з профілактики торгівлі людьми для безробітної молоді на базі центрів зайнятості 

Конкурс малюнку для дітей "Що таке торгівля людьми"

Трансляція відеороликів на місцевих телеканалах, 

Розміщено соціальну рекламу на сіті-лайтах м. Мелітополя, Бердянська, Токмака, Енергодару.

В місті Запоріжжя сьогодні об 18.30 в кінотеатрі ім. Довженко пройде прем’єра показу фільму «Жінка в полоні»  фільм про 52 річну Маріш яка 11 років провела в рабстві у звичайній угорській родині. Це історія про безпомічну людину, яка прагне вирватися з полону та тривалий час знаходиться в умовах морального та фізичного гноблення. Є сподівання, що перегляд фільму приверне увагу громадян України  до проблеми сучасного рабства, тяжкого життя людей, які опиняються в такій ситуації та виборюють своє право на існування у торгівців людьми.