Проводимо навчання для кандидатів у прийомні батьки

15.02.2018

Запорізьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на 2018 рік заплановано 6 навчань для кандидатів в прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники. З 13 по 15 лютого 2018 року проходить перше, в якому беруть участь 33 особи з міст Запоріжжя, Бердянська та Мелітополя, а також Василівського, Вільнянського, Михайлівського, Новомиколаївського, Кам’янсько-Дніпровського, Пологівського та Якимівського районів Запорізької області, а також з Веселівської та Комишуваської об’єднаних територіальних громад.

Метою такого навчання є підготовка кандидатів у прийомні батьки, опікуни, піклувальники до усвідомленого вибору щодо взяття дітей під опіку/піклування, в прийомну сім’ю, здійснення ними функцій по нагляду, розвитку дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, а також підготовка спеціалістів ЦСССДМ Запорізької області до здійснення соціального супроводження прийомних сімей.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Запорізької області працюють на попередження соціального сирітства. Фахівці надають всебічну підтримку сім’ї, щоб діти виховувались в біологічних родинах. Але, коли все ж таки діти залишаються соціальними сиротами, спеціалісти центрів та служби у справах дітей розпочинають пошук потенціальних прийомних батьків, які мають бажання та можливість виховувати таких діточок у сімейному оточенні.

Спершу проводиться ретельний відбір кандидатів, після якого регіональні тренери Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводять навчання кандидатів в прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники, за результатами якого готують висновок щодо можливості бути потенційними батьками.

Станом на 01.01.2018р. в Запорізькій області функціонує 194 прийомні сім’ї (412 дітей) та 29 ДБСТ (196 дітей). Також, на території Запорізької області перебуває 10 прийомних сімей (19 дітей) та 4 дитячих будинків сімейного типу вимушених переселенців (27 дітей) - м. Бердянськ, м. Запоріжжя, Бердянський, Кам’янсько-Дніпровський та Токмацький райони. Всі прийомні сім’ї та ДБСТ перебувають під обов’язковим соціальним супроводженням міських та районних ЦСССДМ.

Протягом трьох днів розглядатимуть наступні питання:

  • прийомна сім’я, ДБСТ, опіка, піклування та їх місце в державній системі влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • організація процесу встановлення опіки, піклування, створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу. Фінансово-матеріальне забезпечення;
  • соціально-психологічні особливості дітей, які потребують сімейного виховання;
  • особливості сімейного виховання. ВІЛ-позитивні прийомні діти;

соціальне супроводження (супровід), сім’ї, яка взяла на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування.