Прес-конференція за підсумками проекту правової допомоги дітям-сиротам та прийомним сім’ям

10.04.2018

3 квітня 2018 року директор Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді взяла участь у прес-конференції за підсумками проекту правової допомоги дітям-сиротам та прийомним сім’ям, який був реалізований БФ «Щаслива дитина» при підтримці Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Спікерами також виступили: керівник програми сімейного влаштування дітей-сиріт БФ «Щаслива дитина», медіа-експерт Асоціації прийомних сімей та директор Другого Запорізького центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час прес-конференції було обговорено питання правового характеру, які було виявлено в ході проекту. На семінарах і консультаціях найбільш типовими питаннями, з якими звертались прийомні сім’ї до експертів, стали питання нарахування та оформлення соціальних виплат, реалізація права на отримання соціального житла, оформлення документів прийомних дітей, реалізація права на отримання освіти, оздоровлення та лікування.

Серед нових проблем, які було виявлено в ході зустрічей в районах – це складності перехідного періоду створення об’єднаних територіальних громад та здійснення соціальної роботи в умовах деінституалізації. Обговорена необхідність прискорення процесу створення закладів соціального обслуговування на територіях ОТГ та формування комплексу необхідних соціальних послуг для уразливих сімей, сприяння створенню прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу. 

Сам проект підтвердив свою однозначну затребованість.

Нагадаємо, що протягом 2017 року відбулось 11 виїздів спеціалістів БФ «Щаслива дитина» та Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для зустрічей з батьками та дітьми Запорізької області. Охоплено заходами було 135 дорослих, 137 дітей, а також 5 спеціалістів, які працюють з прийомними сім’ями на місцях.

У 2018 році відбулось 6 зустрічей, в яких взяли участь 83 дорослих та 65 дітей.