Кандидатів у прийомні батьки готують до нової ролі

19.12.2018

З 11 по 13 грудня 2018 року відбулось останнє з 6 запланованих на рік навчань для кандидатів у прийомні батьки, в якому взяли участь 18 осіб, а саме з міста Запоріжжя Запорізького, Василівського, Вільнянського, Михайлівського, Пологівського, Приазовського, а також з Водянської об’єднаної територіальної громади Кам’янсько-Дніпровського району.

Мета навчання полягає у підготовці кандидатів у прийомні батьки, опікуни, піклувальники до усвідомленого вибору щодо взяття дітей під опіку/піклування, в прийомну сім’ю, а також з метою захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, створення інститутів сімейного влаштування дітей даної категорії. Дорослі мають ефективно здійснювати функцій по нагляду, розвитку дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Кожна дитина потребує можливості реалізувати свій потенціал, а також мати умови для розвитку максимально можливого рівня фізичного та психічного здоров’я, доступу до отримання якісної освіти, безпеки життя і захисту прав та інтересів. Для кожної дитини є важливим переживати позитивні емоції та відчувати, що її люблять та цінують. Сімейні форми виховання надають можливість задовольнити дані потреби дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, і що є не менш важливим – забезпечують готовність дітей до самостійного життя в суспільстві. Під час навчання в кандидатів у прийомні батьки формують усвідомлення рішення щодо створення прийомної сім’ї чи взяття дитини під опіку/піклування, надають теоретичну обізнаність щодо психологічних особливостей таких дітей, активізують досвід, почуття, набуття навичок, якими мають володіти потенційні прийомні батьки, опікуни, піклувальники.

З огляду на вищезазначене, спеціалісти обласного ЦСССДМ організовують та проводять навчання кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники Запорізької області. Всього у 2018 році пройшли навчання 100 осіб. Серед них: 66 кандидатів в опікуни, піклувальники та 34 кандидати в прийомні батьки, батьки-вихователі (13 подружніх пар та 5 окремих осіб кандидатів в прийомні батьки, 1 подружня пара та 1 окрема особа кандидатів в батьки-вихователі).

Довідково: станом на 01.12.2018р. в Запорізькій області функціонує 191 прийомна сім я (408 дітей) та 37 ДБСТ (241 дитина). Також, на території Запорізької області перебуває 8 прийомних сімей (16 дітей) та 4 дитячих будинків сімейного типу вимушених переселенців (27 дітей) - м. Бердянськ, м. Запоріжжя, Бердянський, Кам’янсько-Дніпровський та Токмацький райони. Всі прийомні сім’ї та ДБСТ перебувають під обов’язковим соціальним супроводженням міських та районних ЦСССДМ.