ДЕРЖАВНІ ПІДПРИЄМСТВА ЗАЛИШАЮТЬСЯ НАЙБІЛЬШИМИ БОРЖНИКАМИ З ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

26.10.2018

Про стан та перспективи погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах державного сектору економіки йшла мова під час засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) та інших соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати, яке відбулося 25.10.2018 під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна.

- Питання виплати заборгованості із заробітної плати для області і держави залишається одним із основних. На сьогодні заборгованість складає 233,8 млн. грн. Ця сума не просто значна,  це вперше за останні десять років область має таку заборгованість. Незважаючи на те, що загальна сума заборгованості із заробітної плати по області зменшилась на 1,5 млн. грн., але порівняно з початком цього року борги зросли на 107,5 млн. грн. або на 85%. Звичайно, основним питанням на сьогодні залишається заборгованість «Запоріжжяобленерго», - наголосив Едуард Гугнін.

Посадовець повідомив, що борги економічно активних підприємств за жовтень 2018 року зменшились на 3,1 млн. грн. (на 1,6 %), а проти початку 2018 року зросли на 77,3 млн. грн. (на 69,4 %) та за станом на 01.10.2018 складають 188,7 млн. грн.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, з початку року зросла на 28,9 млн. грн., тобто майже втричі і становить 43,7 млн. грн.

За інформацією Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації, найбільшими боржниками з виплати заробітної плати є підприємства державної форми власності, а саме: ПАТ «Запоріжжяобленерго» (168,8 млн. грн.), ЗДП «Кремнійполімер» (11,9 млн. грн.), ЗДП «Радіоприлад» (6,6 млн. грн.), ДП «Запорізький облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (5,4 млн. грн.), ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (2,4 млн. грн.) та ДП «Гідромаш» (2,4 млн. грн.).

Загалом по області на підприємствах державного сектору економіки зосереджено 202,1 млн. грн. або 86,4 % від загальної суми заборгованості.

На підприємства приватної форми власності припадає 29,3 млн. грн. або 12,3%, комунальної власності – 2,4 млн. грн. або 1 % від загальної суми боргів. При цьому заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери  відсутня.

За підсумками обговорення керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації доручено продовжити роботу з центральними органами виконавчої влади, у сфері управління яких знаходяться підприємства державного сектору економіки, що мають борги із заробітної плати, щодо забезпечення стабілізації господарської діяльності цих підприємств та погашення заборгованості перед їх працівниками.