В найкращих інтересах дитини!

23.06.2016

Для можливості влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у повноцінні, хоча і не біологічні родини, спеціалістами Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді систематично проводяться навчання в кандидати у прийомні батьки, опікуни, піклувальники. Метою навчання є активізація досвіду, набуття навичок виховання у потенційних кандидатів. Отримані знання необхідні для того, щоб краще розуміти таких дітей. Ці діти дуже особливі, кожен з них має свою неповторну історію життя та купу зовсім недитячих проблем, з якими зіштовхнуться і майбутні прийомні батьки.

Від того, наскільки якісно буде проведена підготовча робота, залежать успішність адаптації дітей у новій сім'ї, подальша комфортність спілкування та спільного життя.
З 21 по 23 червня 2016 року регіональними тренерами Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться навчання кандидатів в прийомні батьки, опікуни, піклувальники. У навчанні беруть участь 17 осіб із міста Запоріжжя, Бердянська та Мелітополя, а також із Василівського, Запорізького, Кам’янсько-Дніпровського, Мелітопольського, Оріхівського, Пологівського та Якимівського районів області та залучається спеціаліст обласної служби у справах дітей.

В ході семінару розглядаються наступні теми:

  • Прийомна сім’я, ДБСТ, опіка, піклування та їх місце в державній системі влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • Організація процесу встановлення опіки, піклування, створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу. Фінансово-матеріальне забезпечення;
  • Соціально-психологічні особливості дітей, які потребують сімейного виховання;
  • Особливості сімейного виховання. ВІЛ-позитивні прийомні діти;
  • Соціальне супроводження, сім’ї, яка взяла на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, тощо.

Варто відзначити, що одним із пріоритетів діяльності центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є робота щодо попередження соціального сирітства, забезпечення виховання дитини в біологічній сім'ї, якій надається всебічна соціальна підтримка. А в тих випадках, коли дитину все ж таки вилучають з родини, їй надається статус соціальної сироти та починається пошук інших форм сімейного виховання.

Довідково: Станом на 17.06.2016р. в Запорізькій області функціонують 200 прийомних сімей (в яких 406 дітей) та 25 ДБСТ (в яких 162 дитини). Всі прийомні сім’ї та ДБСТ перебувають під соціальним супроводженням міських та районних ЦСССДМ.